De juiste inchmaat voor jouw fiets

Comfortabel, veilig en met plezier de weg op is voor iedere fietser belangrijk. Dat geldt zeker ook voor kinderfietsen, mountainbikes en elektrische fietsen. De juiste fietsmaat, inchmaat en framemaat, speelt een sleutelrol in comfort. Binnen het ruime aanbod van Fietsindustrie.nl is er altijd een fiets die precies bij jou past! De juiste maat voor de fiets wordt bij fietsen voor volwassenen uitgedrukt in framemaat.
Damesfietsen zijn leverbaar in wiel- of inchmaat 28 inch, van framemaat 51 cm tot en met 61 cm, herenfietsen zijn er in 28 inch van framemaat 54 cm tot en met 66 cm. Kinderfietsen zijn er al vanaf 8 inch.

Wat is een framemaat?

De framemaat van een fiets is de afstand tussen de trapas en het boveneinde van de framebuis, waaruit de zadelpen steekt. In de afbeelding hieronder staat de framemaat met een rode lijn aangegeven. Een framemaat kan zowel in centimeters als inches worden uitgedrukt. Eén inch is gelijk aan 2.54 cm.

Het kiezen van de juiste framemaat                                                                      

Het kiezen van de juiste framemaat is belangrijk voor een goede houding op de fiets. Een te grote of te kleine framemaat kan fysieke ongemakken teweegbrengen. De framemaat is gebaseerd op de binnenbeenlengte. De juiste framemaat moet dus afgestemd zijn op je lichaamslengte en dan met name je benen. Hieronder vind je een overzichtelijke tabel, waarin je ziet welke framemaat het beste bij jouw lichaamslengte past. Val je net tussen twee framematen in? Kies dan de kleinste framemaat. Het verschil kun je opheffen door het zadel van je fiets te verhogen.

framemaat


Wat is een wielmaat?

De wielmaat wordt voornamelijk bij kinderfietsen gebruikt om de maat van de fiets aan te geven, maar in sommige gevallen wordt de wielmaat ook gebruikt bij fietsen voor volwassenen. Met de wielmaat wordt de lengte van de diameter van het wiel aangeduid. De wielmaat wordt uitgedrukt in inches ('').

Het kiezen van de juiste wielmaat

De juiste wielmaat is vooral bij kinderfietsen van groot belang. Met een geschikte wielmaat kan je kind met beide benen bij de grond komen. Dat is essentieel voor de veiligheid. In de onderstaande tabel zie je welke wielmaat er bij welke leeftijd en lichaamslengte past. Komt de lengte van je kind niet overeen met zijn/haar leeftijd? Kies in dat geval de wielmaat die bij de lichaamslengte van je kind past.
UITZONDERINGEN

Wanneer je op zoek bent naar een racefiets of mountainbike, zijn bovenstaande maten niet altijd op jou van toepassing. Bij sportieve fietsen kunnen de maten afwijken van de standaard. Sportief fietsen vereist namelijk een andere fietshouding. Grofweg is de juiste framemaat voor je mountainbike 8 cm korter dan de standaard. 
Neem gerust contact op met onze klantenservice voor advies op maat!

Belangrijk!

Voor fietsen met een geveerde zadelpen geldt de vuistregel dat je 4 cm van de meest ideale framemaat aftrekt. Een geveerde zadelpen verhoogt je zitvlak namelijk met ongeveer 4 cm.