Op de fiets naar je werk


Fietsindustrie.nl begrijpt dat je niet alleen in je vervoersmiddel grote mobiliteit wilt kennen. Daarom bieden wij de mogelijkheid om met belastingvoordeel mobiliteit met een zo groot mogelijk comfort te bereiken, wanneer je op de fiets naar je werk gaat. Er bestaan twee manieren waarmee je een fiets kunt aanschaffen met belastingvoordeel: 
1. de werkkostenregeling (WKR): de werkgever biedt je de mogelijkheid een fiets te kopen en te betalen uit jouw brutosalaris. Er gelden wel regels, zoals een beperking van het bedrag.
2. het nieuwe fietsplan: de werkgever verstrekt jou een belastingvrije reiskostenvergoeding of renteloze lening. 
Wil je hier meer over weten? Lees snel verder.


Aanschaf van een fiets via de WKR

De methode waarop je een fiets aanschaft via de werkkostenregeling (WKR) werkt als volgt:

Stap 1: Vraag je werkgever óf en voor welk bedrag je een fiets mag aanschaffen binnen de WKR. U kunt een eventuele restprijs zelf netto bijbetalen. Uw werkgever kan de administratie in eigen beheer uitvoeren of werken met een bemiddelaar, zoals NFP/FiscFree® of BFN.

Stap 2: Zoek je nieuwe fiets uit bij Fietsindustrie.nl. Bekijk ons grote merkenaanbod en zoek jouw blinkende nieuwe fiets uit. 

Stap 3: De methode van betaling kiest je werkgever. Vraag dus aan je werkgever wat de juiste optie is: Je betaalt zelf en declareert de factuur bij je werkgever of je werkgever betaalt (je kiest voor 'Overboeking' in de webshop en geeft de factuur aan je werkgever). Wanneer je werkgever een bemiddelaar heeft ingeschakeld, regelen zij de betaling. De bestelling van je nieuwe fiets behandelen wij zodra de betaling binnen is.

Zijn er kosten aan verbonden? Zowel NFP/FiscFree® als BFN rekenen een vergoeding (administratiekosten e.d.) van 15% over de eerste €749,00 van de fiets (maximaal € 112,35) en over eventuele accessoires. Daarnaast kan een eventuele restprijs ontstaan als de prijs van de fiets de uitkering en/of de vergoeding van je werkgever overschrijdt. Zodra deze vergoeding én de eventuele restprijs door jou aan Fietsindustrie.nl zijn overgemaakt, wordt de fiets uitgeleverd.

Aanschaf van een fiets via het nieuwe Fietsplan

Werkgevers mogen fietsende werknemers belastingvrij maximaal 19 cent per kilometer vergoeden voor woon-werkverkeer. Dit is dus hetzelfde als voor de auto, maar uw fietskilometers zijn beter voor het milieu en uw conditie. Werkgevers mogen een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets. Die kan worden afgelost met de kilometervergoeding. Deze vergoeding en lening mogen worden gegeven naast de WKR (Werkkostenregeling). Dit principe wordt het fietsplan genoemd. Het stappenplan voor de aanschaf van je nieuwe snelle fiets met het nieuwe Fietsplan is als volgt:

Stap 1: Vraag je werkgever óf en voor welk bedrag je een fiets mag aanschaffen op terugbetaling vanuit je reiskostenvergoeding van 19 eurocent én een renteloze lening.

Stap 2: Zoek je nieuwe fiets uit. Bekijk ons enorme aanbod fietsen en merken uit binnen- en buitenland. Wanneer je een passende fiets gevonden hebt, plaats je deze in de winkelwagen van de webshop van Fietsindustrie.nl. 

Stap 3: De betaling hangt af van de afspraken met je werkgever. Spreek dus van te voren met jouw werkgever af hoe de betaling te verrichten:

    Je betaalt zelf en declareert (je kiest de door jou gewenste betaalmethode). We nemen de bestelling direct in behandeling.
    Je werkgever betaalt (je kiest voor 'Overboeking' en geeft de factuur aan je werkgever). Wij nemen je bestelling in behandeling zodra de betaling binnen is.

Een Fietsplan voorbeeld


Op Fietsindustrie.nl kom je een gloednieuwe fiets tegen, waarmee je snel en comfortabel op je werk kunt verschijnen. Tijd voor het fietsplan. Je werkgever vindt dat ook en leent je een bedrag van € 800,- voor die fiets. Je werkt vijf dagen per week en de enkele reisafstand van huis naar de vaste plek voor je werk is 12 kilometer. Je werkgever is al lang blij dat hij geen parkeerplaats voor je hoeft te reserveren, dus de reiskostenvergoeding gunt hij je graag. De vaste onbelaste reiskostenvergoeding is dan voor het hele jaar maximaal 214 dagen x 24 kilometer x € 0,19 = € 975,84. Per maand is dat € 81,32. Je kunt dus een prachtige fiets uitzoeken voor bijna 1000 euro. Dat moet zeker lukken bij Fietsindustrie.nl. Door deze regeling heb je je fiets al binnen één jaar terugverdiend.

Stelt de Belastingdienst extra voorwaarden?
Nee, de Belastingdienst stelt geen nadere eisen meer waaraan medewerkers moeten voldoen om een ‘fiets van de zaak’ aan te schaffen. Als werkgever kun je zelf de spelregels bepalen. Denk hierbij aan hoe vaak medewerkers een nieuwe fiets kunnen krijgen, welk deel van het aankoopbedrag zij vergoeden, het type fiets en de aard van het gebruik (alleen voor woonwerkverkeer en zakelijke ritten of ook privégebruik). Verander je van werkgever voordat de lening is afgelost, dan betaal je het openstaande bedrag in een keer terug aan je werkgever, tenzij er andere afspraken over zijn gemaakt.