Elektrische fiets kopen 

Omdat wij het belangrijk vinden dat een elektrische fiets voor iedereen toegankelijk is, heeft Fietsindustrie.nl verschillende financieringsmogelijkheden. Bestel nu je droomfiets en betaal wanneer het jou uitkomt. Op die manier hopen we dat het prijskaartje van jouw ideale e-bike geen belemmering is voor de aanschaf en je fietsplezier. Daarnaast ontvang je bij aankoop van een elektrische fiets een ANWB Fietsverzekering en 24/7 ANWB Pechhulp voor het eerste jaar van ons kado!

E-bike aankooptips

Elektrische fietsen zijn er in diverse prijsklassen en van verschillende topmerken uit binnen- en buitenland. Fietsindustrie.nl helpt je graag de juiste keuze te maken uit het aanbod. We hebben dan ook wat tips op een rij gezet. Waar moet je zoal op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets? De accu, de motor en het onderhoudsgemak spelen de voornaamste rol in de prijs en comfort.

Let bij de aanschaf op het type motor

Eén van de belangrijkste punten waarop je moet letten bij de aanschaf van een e-bike, is het type motor. Er is een drietal aandrijvingstechnieken:
1. Voorwielmotor
E-bikes met een voorwielmotor winnen de laatste tijd aan populariteit. Dat komt met name doordat de motor relatief stil én betaalbaar is. Daarnaast past de afwerking vaak goed bij het design van de fiets. Een voorwielmotor kun je met alle versnellingssystemen combineren. Ook biedt dit type motor de mogelijkheid van een kettingkast, dat scheelt in het onderhoud. Een motor in het voorwiel kent echter ook nadelen. Zo zorgt het gewicht aan de voorkant van de fiets voor zwaarder stuurgedrag en kan de fiets onder bepaalde omstandigheden (zandweg, herfstbladeren) slippen. 
2. Middenmotor
De middenmotor is veruit het populairst onder de e-bikes. De plaatsing van de motor zorgt voor een perfecte gewichtsverdeling binnen het frame. Veel gebruikers ervaren prettige ondersteuning en een fijne fietservaring met behulp van de middenmotor. Een ander voordeel is het gemak waarmee de banden kunnen worden vervangen of gerepareerd. Voor een fiets met dit soort motor betaal je een hogere prijs dan voor een fiets met een ander type motor.  De middenmotor drijft niet, zoals andere motoren, de wielen aan, maar de pedalen. Daardoor voelt u ondersteuning bij de trapbeweging. Deze prettige, natuurlijke ondersteuning gaat echter wel gepaard met geluid dat als storend kan worden ervaren.
3. Achterwielmotor
De achterwielmotor beleeft de lichtste fietservaring. De plek waarop de motor zich bevindt én het lage gewicht van de motor zorgen voor strakker stuurgedrag. Een belangrijke beperking van de achterwielmotor is dat er geen kettingkast kan worden gecombineerd met naafversnelling. Kies je voor een achterwielmotor, dan kies je dus voor een fiets met de derailleur. Dit open systeem vereist meer onderhoud, maar heeft een grotere variëteit aan versnellingen als voordeel. Dat kan handig zijn als je fietst in heuvelachtig gebied.

De motor van een elektrische fiets bepaalt dus het comfort en de fietservaring, maar ook de onderhoudsvriendelijkheid van de e-bike. Verder kan een motor in een duurdere prijsklasse meerdere standen hebben, waardoor je de snelheid en de mate van ondersteuning bepalen kan.

Accu als belangrijk onderdeel

De prijs van een elektrische fiets wordt, naast de motor, bepaald door de opslagcapaciteit van de accu. Voor lange tochten met geladen fietstassen heb je een andere accu nodig dan voor korte ritjes naar de supermarkt. Bij de zoektocht naar jouw ideale e-bike speelt de actieradius een belangrijke rol. Dat is de afstand die je kunt rijden op een volledig opgeladen accu. Ben je van plan verre tochten te maken op de e-bike? Kies dan voor een hoge actieradius. Als je de fiets voornamelijk voor kortere stukjes gaat gebruiken, volstaat een accu met een lage actieradius. De actieradius wordt uitgedrukt in Wh (Watturen). Naarmate je langere afstanden fietst, heb je meer Wh nodig. 

De actieradius is wel afhankelijk van verschillende factoren, zoals weersomstandigheden en de stand van de motor. Daalt de buitentemperatuur tot onder de -10 graden Celsius, dan kan dat zomaar enkele kilometers schelen in de actieradius. De meeste accu's zijn geschikt voor dagelijks gebruik, maar de accu verdient wel de juiste behandeling. Haal je accu altijd naar binnen na je fietstocht, zeker in de wintermaanden, en zorg dat een accu nooit leeg blijft staan. Dit verlengt de levensduur.

Jouw e-bike via Fietsindustrie.nl

Bij aankoop e-bike op Fietsindustrie.nl ontvang je de premie van ANWB Fietsverzekering voor het 1e jaar terug van ons. 
Wanneer je een elektrische fiets bij Fietsindustrie.nl koopt, kun je direct de ANWB Fietsverzekering afsluiten. Daarvoor hoef je alleen maar het polisformulier in te vullen, dat kost je hooguit een paar minuutjes. Zo heb je je fiets direct verzekerd. Jij bepaalt zelf welke dekking je kiest, en wij vergoeden de bijbehorende premie voor het eerste jaar. Het is aan te raden om de optie aanvullende dekking met 24/7 Pechhulp onderweg te selecteren. Zo kun je zorgeloos en veilig op pad met je e-bike!